Πολιτιστικό Κέντρο


Κέντρο Ιστορίας & Πολιτισμού

Το Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Κλιάφα ιδρύθηκε το 2003 με πρωτοβουλία και δαπάνη της βιομηχανίας αναψυκτικών Κλιάφα. Στεγάζεται στο παλαιό της εργοστάσιο (Παγοποιείο – Ψυγεία), κτίσμα του 1926, και βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ομήρου και Θεμιστοκλέους στα Τρίκαλα.
Το Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Κλιάφα λειτουργεί ως Μουσείο της πόλης των Τρικάλων και στόχο έχει την προβολή και μελέτη της τοπικής ιστορίας των τελευταίων εκατόν πενήντα χρόνων.

Με δεκαπέντε μεγάλα θεματικά ταμπλό που αναφέρονται στις διάφορες πτυχές της τρικαλινής ζωής (τοπική αυτοδιοίκηση, βιομηχανία, καλλιέργεια της γης, στρατός, εκπαίδευση, θεσσαλικοί σιδηρόδρομοι, μουσική, θέατρο, λογοτεχνία και κινηματογράφος) επιχειρείται να δοθεί στον επισκέπτη μια όσο το δυνατόν πληρέστερη εικόνα της εξέλιξης της πόλης από το 1881 ως τις μέρες μας. Μέσα από φωτογραφίες, έγγραφα, επιστολές, προγράμματα εκδηλώσεων, χαρτονομίσματα και μικροαντικείμενα οικιακής χρήσης ιστορείται η ζωή στην πόλη και την ύπαιθρο.
Τα ταμπλό συνοδεύονται από κατατοπιστικά κείμενα, τα οποία βοηθούν το επισκέπτη να κατανοήσει καλύτερα τις μεγάλες αλλαγές που σημάδεψαν την πορεία αυτής της πόλης από τα τέλη του 19ου αιώνα ως τις μέρες μας. Στην ίδια αίθουσα εκτίθενται και πενήντα μεγάλες φωτογραφίες με απόψεις της πόλης, όπως ήταν ως το 1960.
Στο χώρο δεσπόζει το γραφείο του ιδρυτή της εταιρείας Θεόδωρου Κλιάφα (1889-1961) ενώ οι προθήκες και τα ταμπλό φιλοξενούν φωτογραφίες, σχεδιαγράμματα, έγγραφα, διαφημίσεις, βιβλιάρια εργατών και προσωπικά αντικείμενα του ιδρυτή. Επίσης στον ίδιο χώρο υπάρχει μια συλλογή με την εξέλιξη των μπουκαλιών - από την γυάλινη μπίλια στο πώμα κράουν - ένα χειροκίνητο γεμιστικό μηχάνημα, δυο παγωνιέρες, ξύλινα βαρέλια, καρότσια μεταφοράς και διάφορα άλλα μικροαντικείμενα. Όλα αυτά, μαζί με τα κατατοπιστικά κείμενα, βοηθούν τον επισκέπτη να σχηματίσει μια εικόνα για τη λειτουργία του εργοστασίου, των ψυκτικών θαλάμων και τις συνθήκες εργασίας από το 1926 ως το 1993.
Η αίθουσα αυτή είναι αφιερωμένη στον τρικαλινό τύπο, ο οποίος, καταγράφοντας την καθημερινότητα, αποτελεί πηγή πληροφοριών για το πρόσφατο παρελθόν της πόλης. Στο χώρο φιλοξενείται το ηλεκτρικό πιεστήριο, ο κλισογράφος και οι κάσες με τα τυπογραφικά στοιχεία, όλα προσφορά παλαιών τυπογραφείων και τοπικών εφημερίδων. Οι τοίχοι κοσμούνται με πρωτοσέλιδα παλαιών τρικαλινών εφημερίδων, φωτογραφίες τρικαλινών δημοσιογράφων, τυπογράφων, εκδοτών και πρακτόρων του αθηναϊκού τύπου.
Πρόκειται για την ψυκτική εγκατάσταση του Ψυγείου - Παγοποιείου της δεκαετίας του 1950, η οποία περιλαμβάνει πετρελαιοκινητήρες BENZ, συμπιεστές αμμωνίας FRICK, ηλεκτρογεννήτριες ΕΛΒΗΜΑ, ηλεκτροκινητήρες AEG, τον γενικό ηλεκτρικό πίνακα και λοιπά βοηθητικά μηχανήματα με τις απαραίτητες σωληνώσεις και ηλεκτρικά δίκτυα.
Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει την εντυπωσιακή επίπλωση ενός τρικαλινού φαρμακείου του 1890 και να πληροφορηθεί τον τρόπο με τον οποίο ο φαρμακοτρίφτης παρασκεύαζε τα φάρμακα.
Στο χώρο που άλλοτε γινόταν η εμφιάλωση αεριούχων ποτών σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει, τη μοναδική στην Ελλάδα, αναρτημένη συλλογή από πώματα και ετικέτες μπουκαλιών από όλο τον κόσμο.
Το Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Κλιάφα διαθέτει μια αίθουσα εκδηλώσεων με 120 καθίσματα, εφοδιασμένη με όλα τα σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα. Ο χώρος έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί και εκθέσεις φωτογραφίας.
Ένας φιλόξενος χώρος με τσίγκινα τραπεζάκια, ψάθινες καρέκλες και μια τεράστια προθήκη με μπουκάλια αναψυκτικών από παλιές ελληνικές βιομηχανίες, πολλές από τις οποίες σήμερα δεν λειτουργούν. Στους τοίχους αναρτημένες πολλές παλιές διαφημίσεις.
Το Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Κλιάφα λειτουργεί με ελεύθερη είσοδο από τον Οκτώβριο ως τον Μάϊο, Δευτέρα ως Παρασκευή 11 - 1 το πρωί. Τα απογεύματα και τους καλοκαιρινούς μήνες δέχεται επισκέψεις με ραντεβού στα τηλέφωνα: 24310 27313 και 24310 27314.
Τα σχολεία κατόπιν συνεννοήσεως έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν το Μουσείο την ώρα που επιθυμούν.
Διεύθυνση: Ομήρου & Θεμιστοκλέους 12, 42131, Τρίκαλα

 

Το Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Κλιάφα οργανώνει οπτικοακουστικά μαθήματα τοπικής ιστορίας, τα οποία παρακολουθούν μαθητές της Μέσης και Στοιχειώδους Εκπαίδευσης συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς τους. Επίσης οργανώνει εκθέσεις φωτογραφίας, αφηγήσεις λαϊκών παραμυθιών και σεμινάρια εκμάθησης παραδοσιακών παιχνιδιών.
Το Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού διαθέτει τις παρακάτω συλλογές:
 • 13 αρχεία τοπικών, αλλά και θεσσαλικών εφημερίδων της περιόδου 1883-1960, σε μικροφίλμ τα οποία είναι προσιτά μόνο σε μελετητές.
 • Πάνω από 5000 ψηφιοποιημένες ασπρόμαυρες φωτογραφίες της περιοχής Τρικάλων καταταγμένες στις εξής θεματικές ενότητες: κοινωνική ζωή, πολιτική ζωή, αγροτική ζωή, στρατός, εκπαίδευση, πολιτισμός, αθλητισμός.
 • 3000 πώματα μπουκαλιών από όλο τον κόσμο.
 • 390 μαγνητοφωνημένες κασέτες με λαϊκά παραμύθια, μαρτυρίες και προεκλογικούς λόγους υποψηφίων δημάρχων των τελευταίων τριάντα ετών.
 • 95 τυπωμένες παρτιτούρες με τραγούδια της περιόδου 1900-1960 και 20 παρτιτούρες χειρόγραφες.
 • 13 πίνακες λαϊκής ζωγραφικής του καραγκιοζοπαίχτη Θανάση Σπυρόπουλου, εμπνευσμένους από λαϊκά θεσσαλικά παραμύθια.
 • 250 γυάλινα μπουκάλια εμφιαλώσεως αναψυκτικών διαφόρων ελληνικών βιομηχανιών, πολλές από τις οποίες δεν υφίστανται πλέον.
 • 155 λευκώματα, ελληνικά και ξένα, με ασπρόμαυρες φωτογραφίες.
 • 50 λευκώματα τέχνης.
 • Πλούσια συλλογή βιβλίων λαογραφικού περιεχομένου, τοπικού ενδιαφέροντος.
 • Συλλογή παιχνιδιών – αντικειμένων της δεκαετίας του 1950.
 • Ψηφιοποιημένο αρχειακό υλικό για την ιστορία της πόλης.
  Το Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Κλιάφα έχει εκδώσει τους παρακάτω τίτλους βιβλίων:
  • "Τρίκαλα. Από τον Σεϊφουλλάχ ως τον Τσιτσάνη. Οι μεταμορφώσεις μιας κοινωνίας όπως αποτυπώθηκαν στον τύπο της εποχής (1881-1960)". Τρίτομο έργο της Μ. Κλιάφα. Εκδόσεις "Κέδρος".
  • "Στο Βαρούσι". Λεύκωμα με φωτογραφίες του Τάκη Τλούπα και κείμενα της Μ. Κλιάφα και Φανής Τσαπάλα - Βαρδούλη. Εκδόσεις "Γνώση".
  • "Γυναίκες της γης". Λεύκωμα με φωτογραφίες του Δημήτρη Λέτσιου και κείμενα της Μαρούλας Κλιάφα. Εκδόσεις "Κέδρος".
  • "Τα του Δήμου εν δήμω". Το χρονικό του Δήμου Τρικκαίων (1883-1959), της Μ. Κλιάφα. "Πρότυπες Θεσσαλικές Εκδόσεις", 2007.
  • "Η επιχειρηματικότητα στα Τρίκαλα. Μια παραγνωρισμένη ιστορία. (1881-1960)", της Μ. Κλιάφα. Εκδόσεις "Degiorgio".
  • "Μια σερενάτα στο Ληθαίο. Η μουσική κίνηση στα Τρίκαλα (1881-1965)", της Μ. Κλιάφα. Εκδόσεις "Κέδρος".
  • "Πάμε μια βόλτα στην πόλη μας τα Τρίκαλα". Τουριστικός οδηγός για παιδιά.
  • "Η Παιδεία παίζει. Η εκπαίδευση στη δυτική Θεσσαλία μετά την ενσωμάτωσή της στην Ελλάδα (1881-1950)", της Μ. Κλιάφα. Εκδόσεις "Κέδρος".

   Επικοινωνία

      kliafa (@) otenet.gr
      +3024310 23771
      +3024310 26506
      3ο χλμ Τρικάλων - Λαρίσης,
         Τρίκαλα, 421 00

   Πολιτιστικό Κέντρο

   Η έκθεση περιλαμβάνει μια σύντομη ιστορική αναδρομή της εταιρίας ΚΛΙΑΦΑ, καθώς επίσης και σύντομα κείμενα, φωτογραφίες, χειρόγραφα και μικροαντικείμενα της καθημερινής ζωής στην πρόσφατη ιστορία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.